• Imprimeix

La Generalitat reconeix la trajectòria del ceramista Toni Cumella amb el Premi Nacional d'Artesania 2017

26/07/2018 12:07
Toni Cumella

Toni Cumella al mercat de Santa Caterina

·        La Generalitat de Catalunya mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, alhora ha concedit a MISUI (Unión Suiza) el “Premi a la Millor Marca Artesana”; ha reconegut a l’editorial Cuscusian’s amb el “Premi Impulsa”; la tasca de l’Associació Ceramistes de Catalunya amb el “Premi Prestigia”;  i atorga el “Premi Restaura” a l’artesà Pepe Cubillo.
 
·        Amb aquests guardons la Generalitat vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement de la feina del sector.
 
·        Per enguany, resta oberta fins el proper 14 d’agost la convocatòria per a la presentació de candidatures als Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2018.
 
 
La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), del Departament d’Empresa i Coneixement ha reconegut la trajectòria i aportació en el sector del ceramista la trajectòria del ceramista Toni Cumella amb el Premi Nacional d’Artesania 2017. Alhora ha concedit a MISUI (Unión Suiza) el “Premi a la Millor Marca Artesana”; ha reconegut a Cuscusian’s amb el “Premi  Impulsa”; la tasca de l’Associació Ceramistes de Catalunya amb el “Premi Prestigia”;  i atorga el “Premi Restaura” a Pepe Cubillo.
 
Els Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, reconeixen aquells artesans, entitats i empreses que han excel·lit en la seva obra i trajectòria i han aportat elements d’innovació i prestigi en el sector. D’aquesta manera, es vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l’artesania en la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li el màxim relleu mitjançant el reconeixement anual de la feina del sector.
 
D’altra banda, també ha distingit a 5 artesans amb els Diplomes de Mestre Artesà corresponents a l’any 2017, que reconeixen el mestratge en l’ofici.
 
Per enguany, el CCAM ja ha obert, i fins el proper 14 d’agost, la convocatòria per a la presentació de candidatures als Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2018, amb una dotació de 7 mil euros pel guardó principal i un acompanyament per al desenvolupament del projecte guanyador del Premi al Talent Emergent.
 
 
Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2017
 
 
Els artesans distingits amb els Premis són els següents:
 
·         Premi Nacional d’Artesania: Toni Cumella Vendrell, per la seva trajectòria incorporant la ceràmica a l’arquitectura contemporània i d’autor, la seva constant difusió de l’ofici i col·laboració amb el món acadèmic i donant continuïtat a una nissaga d’artesans que prestigien la ceràmica a nivell internacional.
 
·         Premi a la millor Marca ArtesanaMISUI (Unión Suiza), per la seva acurada conceptualització, planificació i execució en la creació de la marca  i la seva aplicació a nivell internacional.
 
·         Premi Prestigia: Associació Ceramistes de Catalunya, per l’organització del Congrés Internacional de la Ceràmica 2016. En aquesta categoria s’ha atorgat una menció especial a l’Ajuntament de la Galera pel foment de l’artesania, a través del Centre d’Interpretació de la Terrissa i la celebració de la Fira i el Premi Ceràmica i Terrissa.
 
·         Premi Restaura: Pepe Cubillo, per la redacció del projecte de restauració del portal del mercat de Sant Josep (Boqueria), i la seva execució mitjançant un equip multidisciplinari, format pel propi Pepe Cubillo (vitralls), Lívia Garreta (mosaic), Jaume Llop (ferro) i taller de pintura Lacquia.
 
·         Premi Impulsa: Cuscusian’sper fer viable el projecte d’edicions de llibres i jocs  a mida amb un alt component cultural.
 
 
Diplomes de Mestres Artesans 2017
 
Amb aquestes distincions, la Generalitat vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.
 
El diploma de mestre artesà professional s’atorga a aquelles persones que han fet de l'exercici d'un ofici artesà la seva professió, i que compten amb més de vint anys de trajectòria professional reconeguda, amb excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i aportacions a la seva pràctica, combinades amb la capacitat de transmissió dels coneixements de l'ofici mitjançant el mestratge exercit. Per la seva banda, el diploma de mestre artesà divulgatiu s’atorga a aquelles persones que, tot i no haver exercit professionalment l'ofici artesà, combinen l’excel·lència en el domini tècnic de l'ofici i les aportacions a la seva pràctica amb la capacitat de transmissió dels coneixements de l'ofici mitjançant el mestratge, la docència o qualsevol altre mitjà pedagògic per donar continuïtat a un o més oficis artesans.
 
 
Els 2 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà professional 2017 són els següents:
 
·                   Ignasi Cucurella Comellas, de l’ofici de joieria.
·                   Sandra N. Quílez López, de l’ofici de marroquineria.
 
Els 3 artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà divulgatiu 2017 són els següents:
 
.                   Joan Planas Aymà, de l’ofici de Terrissaire.
.                   Joan Campa Carbonell, de l’ofici de boter.
.                   Annie Michie, de l’ofici de brodadora.
 
 
Convocatòria Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2018
 
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), ja ha obert el termini, i fins el proper 14 d’agost, per a la presentació de candidatures als Premis Nacionals d’Artesania de l’any 2018, en aquestes sis categories:
 
Premi Nacional d'Artesania: Es premia el global de la trajectòria empresarial d'una persona o empresa artesana i la seva aportació al sector. El premi té una dotació econòmica de 7.000 euros, pretén impulsar la competitivitat i el desenvolupament de les petites i mitjanes empreses artesanes, dotant-les d'un guardó d'excel·lència.
 
Premi a la Millor Marca Artesana: Es premia la millor marca artesana durant els dos últims anys, valorant aspectes de construcció, concepte, presència, comunicació i màrqueting.
 
Premi al Talent Emergent: Es premia als estudiants, reconeixent el talent aplicat als projectes artesans més viables de les escoles d'Art i Disseny de Catalunya. El projecte guanyador comptarà amb un servei d’acompanyament del CCAM.
 
Premi Prestigia: Es premia a les persones, empreses, entitats públiques o privades que mitjançant la seva tasca hagin contribuït al prestigi i visibilitat de l'artesania en la societat.
 
Premi Restaura: Es premia a les persones i empreses, entitats públiques i privades que hagin realitzat la millor recuperació d'elements patrimonials mitjançant l'aplicació d'oficis artesans.
 
Premi Impulsa: Es premia als projectes d'emprenedoria més viables vinculats amb l'artesania.
 
Aquests guardons, com també els de 2017, es lliuraran en acte de celebració l'últim trimestre de 2018.