• Imprimeix

L'obra del miniaturista Ramon Autet i els 100 anys d'Alabastre a Sarral, exposicions del mes de maig d'Artesania Catalunya

25/04/2018 18:04
expos miniatures alabastre
·         El centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat de Catalunya acull a partir de demà i fins el proper 27 de maig les exposicions “ L’Arquitecte de Lil·liput ”  i “100 anys d’Alabastre de Sarral”. Dues mostres on es posa de manifest la vàlua d’aquests oficis artesanals: un de poc conegut com és l’art del maquetisme i l’altre de singular i únic que va néixer a Sarral fa més de 100 anys. 
 
·         El periodista Carles Capdevila va batejar l’artista Ramón Autet com “L’arquitecte de Lil·liput”, ha construït més de 200 obres  i actualment és un referent en el món de la miniatura. En l’exposició es podran veure els detalls d’una desena de produccions tan diverses com un pessebre, masies, cases típiques de Galícia o del País Basc, un pont i, fins i tot, les eines i detalls que utilitza per completar les seves obres.
 
·         Amb la participació de tots els tallers, artesans i indústries de l’alabastre de Sarral, reconegut com a Zona d’Oficis Singulars per la Generalitat de Catalunya,  en aquesta exposició el públic podrà conèixer de primera mà el moment actual que viu el sector, el seu teixit empresarial i social al voltant de la població de la Conca de Barberà.
 
 
El centre d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat de Catalunya acull a partir de demà i fins el proper 27 de maig les exposicions “ L’Arquitecte de Lil·liput ”; i “100 anys d’Alabastre de Sarral”. Dues mostres on es posa de manifest la vàlua d’aquests oficis artesanals: un de poc conegut com és l’art del maquetisme i l’altre de singular i únic que va néixer a Sarral fa més de 100 anys.  Les exposicions s’inauguren demà a les 19.30 hores a Artesania Catalunya ( Banys Nous,11).
 
 
El món de la miniatura és un ofici artesà poc conegut però enormement valuós. La rigorositat en la reproducció, la cerca de la perfecció, la qualitat del treball i dels materials emprats, la perícia, domini de l’ofici i excel·lència del miniaturista fan que aquestes petites grans obres es converteixin en un referent de l’artesania arreu.
 
Des de ben petit l’artista Ramon Autet, d’Hostalets de Balenyà, va començar a fer pessebres a l’escola i aquesta afició per “l’art del maquetisme” es va convertir, el 1989, en el seu ofici. L’autor ha construït més de 200 obres i, als seus 55 anys segueix treballant en aquest ofici artesanal.
 
Després de confeccionar múltiples maquetes de pessebre i obtenir el primer premi en diferents concursos, el 1988 Autet va afrontar el repte de reproduir masies rurals del seu entorn. “La Ferreria de Tona” va ser la primera construcció i la va confeccionar amb el mateix tipus de pedra i sense oblidar cap detall ni de l’exterior ni de l’interior (difícilment
visibles). Per la seva banda, el periodista Hostaletenc Carles Capdevila el va batejar com “L’arquitecte de Lil·liput” i Autet no va tardar a imaginar-se i a fabricar “El Castell de Lil·liput”.
 
Per retre homenatge a Capdevila i també per donar la benvinguda a l’exposició, “El Castell” és en aquesta exposició la porta d’entrada a un món en miniatura on es podran admirar els detalls d’una desena d’obres tan diverses com un pessebre, masies, cases típiques de Galícia o del País Basc, un pont i, fins i tot, les eines i detalls que utilitza per completar les seves obres.
 
 
100 anys d’Alabastre a Sarral és la culminació d’un any dedicat al centenari del primer taller d’alabastre modern obert a Sarral. Sota la iniciativa de Maurice Raud i Victor Arcangioli, l’any 1917, s’obrí el primer taller modern d’alabastre de Sarral, hereu dels antics tallers d’artistes dels segles XVII i XVIII.
 
La mostra no vol ser una vivència del passat, l’exposició presenta al visitant les aplicacions més modernes i contemporànies de l’alabastre de Sarral, cent anys després del primer impuls. Amb la participació de tots els tallers, artesans i indústries de l’alabastre de Sarral, reconegut com a Zona d’Oficis Singulars per la Generalitat de Catalunya, el públic podrà conèixer de primera mà el moment actual que viu el sector, el seu teixit empresarial i social al voltant de la població de la Conca de Barberà.
 
Una  mostra que reivindica un art, una cultura, una indústria i una artesania única a la geografia catalana, radicada a Sarral des de fa més 100 anys.
 
 -----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través de:
 
 
A Twitter:  @empresacat