• Imprimeix

El Mercat Central de Tarragona

28/05/2018 10:05
mercat central tarragona

Al principi del segle XX, l'Ajuntament de la ciutat de Tarragona decidí construir mercats coberts. El primer mercat que es va construir fou l'actual Mercat Central, inaugurat el 19 de desembre de 1915. L'edifici fou projectat per l'arquitecte municipal Josep M. Pujol de Barberà.

El Mercat era d'una sola planta, amb una superfície de 2.500 m2. De planta rectangular i cobert amb una gran volta de creueria. Als angles i centres de la façana destaquen uns amplis finestrals tancats amb persianes que matisen la llum. Els motius decoratius i la serralleria són modernistes. A l'interior de l'edifici, l'estructura, de columnes de forja i cintres metàl·liques, és visible.

Té un marcat caràcter modernista en la decoració de les façanes i també en la concepció estructural. La façana principal té tres arcs de mig punt, un de central, de dimensions més grans, i dos laterals que formen cantonada. A les altres façanes es repeteix el mateix concepte. En aquests arcs s'obren grans finestrals tancats amb gelosies de làmines que proporcionen il·luminació i ventilació al local.

L’any 2007, i donant un gran pas endavant, l’empresa va superar el seu gran repte: Convertir el Mercat Central en un insigne de la ciutat potenciant-lo com a motor dinamitzador del comerç del centre de la ciutat. El 16 d’octubre del 2007 va obrir les portes el Mercat Provisional, el qual assegurà la continuïtat de servei públic mentre duressin les obres de la  remodelació de l’edifici del Mercat Central.

El 16 de març de 2017, obrí les portes el Mercat Central completament renovat. Un edifici modern i amb tots els serveis necessaris d’un equipament comercial del segle XXI.

Amb cinc plantes i una superfície total de 22.000 m2, hi destaca:

  • La planta Mercat amb 47 parades modernes i oferint un mix comercial amb varietat d’activitats i denominacions
  • La planta Comercial, amb un supermercat i locals comercials
  • La planta logística, preparada amb una zona de càmeres frigorífiques, carrega i descàrrega de mercaderies i la zona de tractament de residus
  • Dues plantes d’aparcament amb un total de 330 places.

 

El mercat està considerat un monument històric artístic i està catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL).

El Mercat Central de Tarragona forma part del projecte ‘Tours Virtuals’ del CCAM, que permet passejar per l’interior dels mercats municipals de Catalunya i descobrir aquests establiments comercials, des de qualsevol dispositiu, horari i lloc del món.  

Els mercats a la xarxa: Tours Virtuals

Els Mercats a la xarxa és un servei de digitalització gratuït que el CCAM ofereix a tots els mercats municipals de Catalunya per tal de millorar el seu posicionament i visibilitat a Internet, mitjançant la realització d’un ‘Tour Virtual’. Actualment, ja són més de 90 els mercats que s’han interessat pel projecte.

Tots els mercats municipals de Catalunya poden sol·licitar la realització del tour virtual del seu mercats enviant un correu a elsmercats@gencat.cat.

Més informació