• Imprimeix

La Setmana d'Artesania de Catalunya explora el patrimoni artesanal i cultural a través de 7 rutes guiades per la ciutat de Barcelona

31/05/2018 19:05
Setmana artesania
·         Amb més de 100 activitats arreu del territori català, la Generalitat celebra, del 11 al 17 de juny,  la 7ena edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya. La iniciativa, impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement, promoure el talent i potenciar la professionalització del sector.
 

·           Conjuntament amb Turisme de Barcelona, s’ha creat la ruta “L’artesania com a producte cultural” una visita per les botigues de 5 museus i espais culturals referencials de la ciutat de Barcelona (CCCB, MACBA, Casa de les Puntxes, Museu Egipci de Barcelona, Fundació Joan Miró i El Poble Espanyol ) amb l’objectiu de poder entendre la importància de l'artesania com a element cultural i complementari en les propostes museístiques. 

 

·          També el CCAM organitza les visites guiades a la Casa Vicens, al Palau Güell, als túnels i pavelló de Sant Salvador de l’Hospital de Sant Pau, la ruta del Mosaic, com també una visita pels diferents espais artesanals del barri de Gracia. Totes elles seran guiades per mestres artesans de prestigi i responsables de les restauracions d’aquest espais d’interès artesanal.  D’altra banda, es podrà fer la ruta “Barcelona Genuine Shops” per botigues i tallers artesanals del barri Gòtic i el Born.

 
·        Pel que fa a la vessant expositiva, el CCAM s’ha sumat a la participació als EEUU de Catalunya com a  país convidat al “Smithsonian Folklife Festival 2018”, amb la presència de 6 artesans. Durant la Setmana, a la seu d’Artesania Catalunya, es donarà a conèixer l’obra d’aquests 6 artistes amb la mostra “Amazing Catalonia & Crafts” que es podrà visitar fins el proper 22 de juliol.
 
 
El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), impulsa per setè any consecutiu la celebració de la Setmana d’Artesania de Catalunya, que tindrà lloc del 11 al 17 de juny amb un extens programa d’activitats ens diversos espais de la ciutat de Barcelona i arreu del territori català.
 
Sota el lema “Tècnica, tradició i innovació”, la Setmana d’Artesania de Catalunya és una iniciativa en la que a través de la divulgació, el coneixement i la participació es vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement tant a Catalunya com a l’exterior, promoure el talent i la creativitat, alhora que potenciar la professionalització i comercialització del sector.
 
El programa compta amb més de 100 activitats, entre exposicions, demostracions d’ofici, tallers formatius i divulgatius, rutes i concerts. Artesans catalans de prestigi internacional i més de 80 entitats, institucions i professionals del sector se sumaran a la celebració de la Setmana.  
 
L’acte inaugural de la Setmana tindrà lloc el proper dilluns 11 de juny a l’Hospital de Sant Pau a les 12. 00 hores. Un acte que s’obrirà amb una diàleg sobre la innovació i el disseny aplicat en l’artesania entre l’artista artesanal Xavi Vega, de la prestigiosa casa d’artesania en vidre Luesma&Vega, i el dissenyador i editor Oscar Guayabero.
 
La Setmana d’Artesania de Catalunya  explora el patrimoni artesanal a través de 7 rutes guiades per la ciutat de Barcelona
 

Aquesta setena edició, el CCAM aposta per a la creació de 7 rutes guiades per la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor la singularitat del patrimoni artesanal de la capital catalana: “L’Artesania com a producte cultural”, una ruta guiada per les botigues dels museus de Barcelona; “Visita guiada al Palau Güell. Parabòlic Gaudí”,per conèixer el nexe entre geometria i creació acústica al SXXI, de la mà del mestre artesà orguener Albert Blancafort;  “La Ruta del Mosaic”, un recorregut pel mosaic patrimonial a l'entorn de les Rambles, a càrrec de la mestra artesana mosaïcista Lívia Garreta; “Visita guiada al Hospital Sant  Pau, una ruta pel recinte històric de l'Hospital de Sant Pau incidint en el Pavelló de Sant Salvador i els túnels, a càrrec de Manel Diestre, mestre artesà ceramista; la “Visita guiada a la Casa Vicens per descobrir i conèixer les característiques de les peces ceràmiques de la primera casa de Gaudí, de la mà del mestre artesà ceramista Manel Diestre; i  la “Ruta pels tallers de Gràcia”, zona considerada d'interès artesanal de la Generalitat de Catalunya; i la ruta “Barcelona Genuine Shops amb col·laboració amb Turisme de Barcelona per botigues i tallers artesanals del barri Gòtic i el Born.

 
Enguany conjuntament amb Turisme de Barcelona i en el marc del programa Barcelona Shopping City, s’ha creat la ruta L’Artesania com a producte cultural”, un recorregut a peu i en autocar per les botigues de cinc museus i espais culturals referencials de Barcelona, com són el CCCB, MACBA, Casa de les Puntxes, Museu Egipci de Barcelona, Fundació Joan Miró i El Poble Espanyol, amb l’objectiu de poder entendre la importància de l'artesania com a element cultural i complementari en les propostes museístiques. Trobarem objectes d'art i disseny, regal i souvenir, treballats artesanalment que es produeixen especialment per aquests establiments, i molt d'ells inspirats en la temàtica del museu. Amb aquesta ruta es podrà conèixer el valor de l’objecte artesanal com a producte únic i autèntic dels museus de la ciutat de Barcelona.
 
La ruta tindrà lloc el dimarts 12, on un guia oficial i especialitzat acompanyarà al públic i oferirà les explicacions relacionades amb la temàtica del museu visitat i dels productes o artesans que estan representants, així com les singularitats que hi puguin haver en cadascun dels espais culturals.
 
D’altra banda, també destacar la Visita guiada a la Casa Vicens” amb el mestre artesà ceramista Manel Diestre, que es realitzarà el dimarts 12 de juny.         La Casa Vicens, és la primera casa d'Antoni Gaudí, construïda entre 1883 i 1885 per encàrrec del Manel Vicens i Montaner, corredor de canvi i borsa. Aquest espai es va obrir al públic el novembre passat, després d'un acurat procés de rehabilitació i restauració que han permès recuperar al màxim l'obra de Gaudí. En el conjunt del projecte, cal destacar la restauració de les peces ceràmiques, un dels elements més significatius de la casa, ja que per primera vegada Gaudí va materialitzar les seves idees al voltant de l'ús de la policromia en els edificis. Manel Diestre, responsable de la restauració realitzarà aquesta visita on es donarà a conèixer les característiques de les peces ceràmiques.
 
Consulta totes les rutes aquí
 
 “Amazing Catalonia & Crafts”, una mostra dels artesans que participen a “Smithsonian Folklife Festival 2018” dels EEUU
 
Pel que fa a la vessant expositiva, el CCAM donarà a conèixer amb la mostra “Amazing Catalonia & Crafts”, l’obra dels sis artesans que participen el proper mes de juliol a Washington DC, al “Smithsonian Folklife Festival 2018”, i que compta enguany amb la presència de Catalunya com  a país convidat. En la mostra i a través de diferents peces es podrà conèixer el tarannà dels oficis catalans i l’obra del cisteller Joan Farré, de la mosaïcista Lívia Garreta, la imatgeria festiva de Miquel Grima; del ceramista Josep Madrenas; el vidrer Jordi Traveria; i del forjador i escultor Enric Pla.
 
Aquests sis artesans realitzaran demostracions, conferències i tallers durant la celebració
del Smithsonian Folklife Festival, que és la trobada més important del món dedicada al patrimoni cultural immaterial, alhora que una potent plataforma per donar a conèixer, no només l’artesania, la cultura, les tradicions o la gastronomia que són objecte pròpiament del Festival, sinó també Catalunya com a país modern amb una economia cada cop més basada en la creativitat i el coneixement. La participació catalana mostrarà doncs al festival la imatgeria festiva, la música i la dansa d’arrel, els castellers, l’artesania i les festes tradicionals, entre d’altres.
 
L’Exposició “Amazing Catalonia & Crafts”, s’inaugurarà el proper 11 de juny a les 18.00 hores a la seu d’Artesania Catalunya ( Banys Nous 11) i es podrà visitar fins el proper 22 de juliol. L’acte inaugural comptarà amb l’actuació del violinista Asier Suberbiola. “Violí + Loops”, serà un concert amb un violí clàssic adaptat al segle XXI, amb un pick-up (micròfon de contacte) que permet processar el so, gravar en el moment i crear sonoritats de música contemporània.
 
Targetó de l’exposició aquí
 
 
Artesania Catalunya, epicentre dels tallers i demostracions d’oficis artesanals
 
En aquesta setena edició, la seu d’Artesania Catalunya serà un epicentre d’activitats entre demostracions i tallers d’oficis artesanals. Durant tota la setmana del 11 al 17 de juny el públic podrà participar i conèixer l’art de  la cistelleria, el disseny d’estampats en rajoles, com s’elaboren el tints o els perfums artesanals, entre d’altres activitats.
 
Arreu del territori català, mes enllà de la demarcació de Barcelona, estan previstes un total de 49 activitats divulgatives i de promoció dels oficis artesans autòctons. Hi ha previstes activitats obertes a tots els públics, amb l’objectiu de donar a conèixer la diversitat i riquesa i llarga tradició de l’activitat artesana catalana.
 
Consulta totes les activitats a la seu d’Artesania Catalunya aquí
 
Programa d’activitats arreu del territori aquí
 
78 estudiants d’escoles d’Il·lustració participen en el 4r Concurs d’Il·lustració de la bossa de la Setmana
 
En motiu de la celebració de la Setmana d’Artesania, la Generalitat a través del CCAM ha convocat el 4r Concurs d’Il•lustració de la bossa de  la Setmana, amb l’objectiu de posar en valor el talent dels joves estudiants, donar visibilitat a la seva creativitat i fomentar la formació en oficis artesanals. El premi està dotat amb 500€ i les bosses que es donaran durant la Setmana portaran impresa la il•lustració guanyadora.
 
En aquest marc, un comitè d’experts, encapçalat per la il·lustradora i mestra artesana Roser Capdevila, ha atorgat el premi a la proposta d’Unai Carballo Torres estudiant de l’escola l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, per l’impacte visual aconseguit amb la subtilitat de la senzillesa. Carballo ha volgut amb aquesta il·lustració l’ofici dels cistellaires, “ja que són uns dels principals personatges de les fires artesanes”. 
 
En aquesta quarta edició del concurs, han participat 5 escoles amb la presentació d’un total de 78 il·lustracions d’estudiants de grau superior d’I·lustració.
 
-----------------------------------------------------------------
 
Segueix-nos a les xarxes a través de: