• Imprimeix

L'estudi artesà Luesma & Vega, referent en la producció de vaixella per alta cuina, incrementa un 60% les seves vendes en només 5 anys

17/06/2018 20:06
Luesma & Vega amb Ferran Adrià i Marc Cuspinera

Luesma & Vega amb Ferran Adrià i Marc Cuspinera

·         L’aposta el 2012 per focalitzar- se en el disseny i producció de vaixella especialitzada i a mida, amb clients com el Bulli, el Celler de Can Roca, Mugaritz, Arzak o Jose Andrés, ha fet que Luesma & Vega hagi assolit un volum de negoci que supera els 500.000 euros, el 2017.
 
·        El taller artesà és també pioner en introduir la vitrofusió o fusing a Catalunya, una tècnica molt jove que els ha permès desenvolupar i investigar en el camp del termoconformat i la texturització del vidre, creant processos únics de producció pel tractament del vidre.
 
·         Luesma & Vega va néixer el 1991 i actualment té la seva seu, un taller artesà de 1500m2, a Molins de Rei. Després d’un període d’expansió empresarial, actualment està present a 32 països diferents.
 
·        L’estudi català ha participat aquesta setmana en la 7ena edició de la Setmana d’Artesania de Catalunya, iniciativa que impulsa pel Departament d’Empresa i Coneixement per fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement, promoure el talent i potenciar la professionalització del sector.
 
 
L’estudi català Luesma & Vega, referent en la producció de vaixella per alta cuina, ha incrementat més d’un 66% les seves vendes en només 5 anys. L’aposta de l’empresa, el 2012, per focalitzar- se en el disseny i producció de vaixella especialitzada i a mida ha fet que hagi assolit un volum de negoci que supera els 500.000 euros.
 
Luesma & Vega és un estudi de disseny i taller productiu amb metodologies artesanes fundat pels mestres artesans Ester Luesma, especialitzada en ceràmica i Xavier Vega, expert en vidre, l'any 1991. Hereu de les inquietuds, aspiracions i formacions del seus components, per l’empresa catalana, l’artesania i el disseny  van de la ma, no s’entén l’una sense l’altre, aposta pel disseny aplicat a l'artesania, aposta per la necessitat d'emocionar a través dels objectes i per un model de negoci just i compromès amb el seu entorn i la societat.
 
L’any 2003 l’equip del Bulli els hi encarrega un prototip d’una sèrie de peces per la vaixella del dissenyador Luki Huber, i ja el 2006 s’incorporen a l’equip intern de disseny del restaurant, fins al seu tancament. Desprès de l’èxit i bona rebuda de les col·leccions de vaixelles a Alimentaria 2010 -en un estand organitzat per  la Generalitat a través d’Artesania Catalunya i la FAAOC amb el títol «l’Artesania a Taula»- decideixen, un any més tard, dedicar-se de ple en el disseny i producció de vaixella especialitzada i a mida per a la gastronomia de vanguardia. Des d’aleshores reconeguts xefs els encarreguen col·leccions i peces  úniques. Han treballat per El Celler de Can Roca, Quique Dacosta, Dos Palillos, Koy Shunka, Tickets, Mugaritz, Azurmendi, Arzak, Diverxo, i amb xefs internacionals com Gaggan Anand, Astrid & Gastón, Akrame Benallal o José Andrés.
 
En el marc de l’acte inaugural de la 7ena edició de la Setmana d’Artesania, Xavier Vega, fundador del taller, apunta que “ la nova gastronomia, el fenomen iniciat pel Bulli, posa en valor tots els elements que juguen en l’experiència culinària i un d’aquests elements és la vaixella. L’alta cuina, doncs, ha pensat que les vaixelles que expliquen millor el seu discurs són les nostres”. 
 
En l’actualitat Luesma & Vega està present i distribueix les seves vaixelles a 32 països diferents: d’àmbit europeu, a mercats com França, Itàlia, Anglaterra, Alemanya, Suïssa, Bèlgica o Noruega; i d’internacional a països com els Estats Units, Canadà, Mèxic, Brasil, Xina, Nova Zelanda o el Japó, on precisament enguany  ha signat un acord amb un distribuïdor local que li permetrà començar a exportar al país nipó. "Estem en continua expansió”, explica Xavier Vega, que a més ressalta que “els restaurants d’alta gastronomia, necessiten d’un producte que la gran indústria no pot produir, per això és molt important entendre que fan els cuiners, que està passant en el món del menjar, per tal de cobrir les seves necessitats. Aquesta és la clau del nostre èxit, l’aposta per la col·laboració amb d’altres sectors, en el nostre cas amb els xefs”.
 
Luesma & Vega són un referent en la producció especialitzada en vaixella  gastronòmica de vanguàrdia, i pioners en introduir la vitrofusió o fusing a Catalunya, una tècnica que els ha permès desenvolupar i investigar en el camp del termoconformat i la texturització del vidre, creant processos únics de producció pel tractament del vidre. En aquest sentit, Vega ressalta “que totes les possibilitats que el disseny industrial obre, com a metodologia, s’apliquen perfectament al món de l’artesania”. “Per tal d’evolucionar, cal apostar per la innovació, per tal de poder crear, canviar i modificar”, remarca Xavier Vega.
 
Amb el canvi d’orientació empresarial a partir del 2012, el taller necessita de major infraestructura i equip humà amb coneixements específics. Actualment el taller artesanal, que compte amb 7 treballadors especialitzats en el sector, està situat a una nau de 1500 metres quadrats al municipi de Molins de Rei, ampliant diversos sectors, com un nou espai de desenvolupament de motlles, sector de treball en fred, sector d’esmerilat amb sorra a pressió, neteja i preparació del vidre, incorpora una fusteria amb torn, un petit taller de metall i manipulació de xapa, a més dels espais de reunió d’equips, oficina, magatzem, preparació de comandes i exposició.
 
 
L’estudi artesà Luesma & Vega, ha estat un dels protagonistes de la Setmana d’Artesania de Catalunya, obrint dilluns la conferència inaugural. Amb més de 100 activitats arreu del territori català —rutes guiades, exposicions, demostracions d’oficis, entre d’altres—  la Generalitat  ha celebrat  durant aquesta setmana  la 7a edició d’aquesta iniciativa impulsada pel Departament d’Empresa i Coneixement,  a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), que vol fomentar els valors culturals i socials de l’artesania, la seva presència i coneixement, promoure el talent i potenciar la professionalització del sector.
 
En aquest marc, el Departament d’Empresa i Coneixement ha donat a conèixer dades de sector artesà que en l’actualitat compta amb 8.204 artesans, un 9,68% més que el 2016 i ocupa a 10.394 persones, un 9,79% més respecte l’any anterior. Així mateix, 2.489 artesans estan acreditats amb el carnet d’artesà emès per la Generalitat, un carnet de caràcter voluntari que reconeix i acredita el domini de l’ofici de la persona posseïdora i que ha registrat un increment del 2’85% en relació a l’any anterior. D’altra banda, és un sector amb una paritat molt elevada, on el 48,53% són dones. Compta amb 48 associacions i gremis, 48 museus i 21 fires monogràfiques d’artesania i 6 esdeveniments artesans. D’altra banda, en l’àmbit a Catalunya hi ha 90 escoles de formació d’oficis artístics, incloent formació reglada i no reglada.
 
Segueix-nos a les xarxes a través de: